Carymoor Environment Centre

Loadbearing Environment Centre 2 semi-circular ends. Designed by Barbara Jones who also ran courses to help build it
Allan Sutherland
Written by Allan Sutherland

Loadbearing Environment Centre 2 semi-circular ends. Designed by Barbara Jones who also ran courses to help build it

Key data

Province:SomersetCity:Castle CaryCompletion:2002Type of Construction:LoadbearingDesign/ArchitectureBarbara JonesPossibility to visit:NoPress photos:No
Residential acreage:65m2U-Value (Wall):W/m2KU-Value (Roof):W/m2KCategories:Straw Bale Houses in UK,

Carymoor Environmental Trust fund raised to build a sustainable building and managed to do this in 2002. They are based on a landfill site, so have the advantage of being able to source reclaimed materials, and benefit from funds from the Landfill Tax. This building was designed by Barbara Jones as a single storey loadbearing building to be a Visitor Centre, and Barbara ran courses in strawbale building and clay plastering and worked on the roof. She worked closely with Caroline Barry, who worked for the Trust and who has her own strawbale house nearby. We think this building was replaced by a timber frame more conventional 2 storey building but are not sure. This is not open to the public due to its location on a landfill site so visitors must book appointments see https://www.carymoor.org.uk/ and the address is Dimmer Lane, Castle Cary, BA7 7AR

About the author

Allan Sutherland

Allan Sutherland