L’Orée du Jardin

Antony Templier
Written by Antony Templier

“L’Orée du Jardin” is an emanation of its context. The relationship with its environment guides its form in all its components. Its architecture extends and punctuates the strip composition of the island and constitutes the public backdrop for the landscaping of the town centre. Naturally, the project fits into this urban composition, in the alignment […]

Key data

City:L'Isle-d'EspagnacCompletion:2020-01-30Type of Construction:Straw infill in braced load-bearing structurePossibility to visit:NoPress photos:No
Copyright:Gauthier Claramunt
Residential acreage:1500m2U-Value (Wall):W/m2KU-Value (Roof):W/m2KCategories:Infill Construction, Projects France, Straw Bale Lighthouse Project,
More about this Straw Bale House

“L’Orée du Jardin” is an emanation of its context. The relationship with its environment guides its form in all its components. Its architecture extends and punctuates the strip composition of the island and constitutes the public backdrop for the landscaping of the town centre. Naturally, the project fits into this urban composition, in the alignment of the buildings along the north wall. Naturally, it employs the canons of local architectural composition; elongated forms that punctuate the landscape of this hilly countryside, masonry gables and assertive roofs. Naturally, thanks to its large interclimatic airlock to the north and its gardens to the south, spaces for learning and rejuvenation can open up as much to the playgrounds as to the patios and loggias. The movement of the roof accompanies the reading of the program at the elementary school level, it rises up opposite the isle ô sports in the east on two levels to approach the scale of the nursery school in the west on the same level. A fold in the roof projects the entrance volume into the playgrounds.

About the author

Antony Templier

Antony Templier