Le Pan du Jour

Antony Templier
Written by Antony Templier

Located in the continuation of the Cénac nursery and elementary school, the new evolution room completes the offer of the commune by offering a multi-activity space that encourages community life while deploying an energy-saving building. This new user-friendly room covers part of the mineral forecourt. An access to the north leads directly under the awning […]

Key data

City:CénacCompletion:2019-04-02Type of Construction:Straw infill in braced load-bearing structurePossibility to visit:NoPress photos:No
Copyright:Gauthier Claramunt
Residential acreage:360m2U-Value (Wall):W/m2KU-Value (Roof):W/m2KCategories:Infill Construction, Projects France,
More about this Straw Bale House

Located in the continuation of the Cénac nursery and elementary school, the new evolution room completes the offer of the commune by offering a multi-activity space that encourages community life while deploying an energy-saving building. This new user-friendly room covers part of the mineral forecourt. An access to the north leads directly under the awning from the entrance of the nursery school, protecting it from the sun and rain. A trunk stands in front of the entrance as a signal for people and a refuge for storks. The roof is a continuation of the existing building structure. It stretches from the church at the high point of the site to the low point of the new nursery school entrance. This inflection links the very large and the very small. Children and prayers look at the same landscape; some raise their heads to the sky, others look down to the ground. Its slender line breathes dynamism and impetus into the body in the image of the activities that will take place there. This line marks a knot in its centre delimiting the space of the two areas of evolution. It largely opens the project on its two east and west sides, thus freeing the north façade for future extension.

About the author

Antony Templier

Antony Templier